Εδώ και τόσο καιρό έχουμε πάρει μέρος σε ένα πρόγραμμα που λέγεται: Merry – go – around – with – a – vest. Εκεί μάθαμε για την Κυκλική Οικονομία, κάναμε μία παρουσίαση για αυτό και φτιάξαμε ένα vest με ανακυκλώσιμα υλικά. Μετά από λίγο καιρό ήρθε μια ομάδα, η SciCo για να μας δείξουν την Κυκλική Οικονομία στην Πράξη. Την πρώτη μέρα πήγαμε στην παραλία του Γιαλού για να μαζέψουμε τα σκουπίδια και είχαμε ένα φύλλο εργασίας και τα καταγράφαμε. Τη δεύτερη μέρα ένας κύριος που ήρθε μαζί με την ομάδα μας είπε πως λειτουργούν οι αισθητήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Την τρίτη ημέρα περάσαμε στην πράξη κάνοντας ένα θερμοκήπιο από πλαστικά μπουκάλια που μαζεύαμε για ανακύκλωση και βάλαμε μέσα τους αισθητήρες για εξοικονόμηση ενέργειας. Μετά από δύο ημέρες που τελειώσαμε  είπαμε να το παρουσιάσουμε στις άλλες τάξεις του σχολείου για να τους δώσουμε το καλό παράδειγμα μιας και ήμασταν μεγαλύτεροι.

Κωνσταντίνος Γ.

 

Αυτό το τριήμερο κάναμε πολλές δράσεις. Την πρώτη μέρα πήγαμε στην παραλία του Πέρα Γιαλού, την καθαρίσαμε και κάναμε καταμέτρηση των σκουπιδιών που μαζέψαμε. Έπειτα γυρίσαμε στο σχολείο και μιλήσαμε για την κυκλική οικονομία. Επίσης χωριστήκαμε σε ομάδες, διαλέξαμε ένα αντικείμενο και είπαμε τρόπους για το πως μπορούμε να το επαναχρησιμοποιήσουμε. Τη δεύτερη μέρα ασχοληθήκαμε με τη ρομποτική. Φτιάξαμε πολλούς αισθητήρες για το θερμοκήπιο που μπορούσαν να μας ενημερώσουν για την υγρασία εδάφους αλλά και του χώρου, για τη φωτεινότητα και την αυτοποτιζόμενη διαδικασία. Υπάρχει φυσικά κι ένας αισθητήρας που μας στέλνει όλα αυτά τα στοιχεία μέσω bluetooth. Την τρίτη μέρα καταπιαστήκαμε με την κατασκευή του θερμοκηπίου το οποίο αποτελούνταν από μια ξύλινη βάση και πλαστικά μπουκάλια  για τοίχο. Παίρναμε πέντε μπουκάλια με κομμένο πάτο, τα βάζαμε το ένα πάνω από το άλλο και περνούσαμε ένα ξύλο ανάμεσα απ΄τα στόμιά τους. Στη συνέχεια τα τοποθετούσαμε στη βάση η οποία είχε τρύπες για να περάσει το ξύλο. Οι αισθητήρες του θερμοκηπίου παίρνουν ενέργεια από ένα ηλιακό πάνελ που έχει τοποθετηθεί στο ψηλότερο μέρος τους τοιχώματος. Στο εσωτερικό του είχαμε φυτέψει ντομάτες και αγγούρια γιατί είναι αναρριχώμενα φυτά και το θερμοκήπιό μας είναι αρκετά ψηλό για να μεγαλώσουν. Το θερμοκήπιο είναι πολύ οικολογικό γιατί αντί να ανακυκλώσουμε τα μπουκάλια και να βγάζουν τα εργοστάσια περισσότερο καυσαέριο  τα επαναχρησιμοποιήσαμε. Επίσης το θερμοκήπιο λειτουργεί χωρίς να καίμε πετρέλαιο αλλά με ηλιακή ενέργεια. Τέλος η αυτοποτιζόμενη διαδικασία γίνεται όταν είναι απαραίτητο κι έτσι δεν σπαταλάμε νερό.

Παναγιώτα Κ.

 

Ήταν μια ωραία εμπειρία και θα ήθελα να το ξανακάνω.

Καλή Τ.

 

Θα το θυμάμαι για όλη μου τη ζωή.

Ευφροσύνη Π.

 

Ελπίζω να γίνει κάτι παρόμοιο στο μέλλον και να συμμετέχουν και περισσότερα άτομα.

Γιάννης Δ.

 

Και οι τρεις μέρες ήταν υπέροχες, γεμάτες με ενδιαφέροντα στοιχεία και πολύ δημιουργικές κατασκευές  και εύχομαι να το ζήσω ξανά.

Σταματινή Μ.

 

 

 

 

Κυκλική Οικονομία στην Πράξη – Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *